Cruise termen

 

Cruise termen, door Mister Cruise

 

Cruise termen Mister CruiseOp veel websites van cruiseaanbieders en rederijen worden allerlei ingewikkelde cruise termen gebruikt.
Cruise termen zijn vaak vaktermen die voor insiders veelzeggend zijn, maar voor diegene die nog niet, of nog niet zo vaak een cruise maakte, soms volledig abracadabra en sommigen onder ons doen duizelen.
Waarvoor staan bijvoorbeeld de cruise termen second seating, een upper and lower, of gratuities?

Mister Cruise legt de meest voorkomende cruise termen, in alfabetische volgorde, in gewoon Nederlands aan u uit.

 

Bakboord

De bakboord zijde is de linkerzijde van een cruiseschip, waarvoor ook wel de Engelse term portside wordt gebruikt.

Boarding

Het boarden betreft het inschepen, ofwel inchecken, aan boord van een cruiseschip.

Boordpas

Uw boordpas aan boord van een cruiseschip is enerzijds uw identificatie bewijs waarmee u het schip op en af kunt en anderzijds uw betaalmiddel. Bij inscheping (inchecken) wordt er een foto van u gemaakt en digitaal aan de pas gekoppeld en wordt er een afdruk van uw creditcard gemaakt. De laatste avond of ochtend van uw cruise ontvangt u een eindafrekening die u alleen nog maar hoeft te controleren. Beschikt u onverhoopt niet over een creditcard, dan kunt u ook cash afrekenen, maar dan dient u een borg te storten en de laatste dag in de rij te staan om contact uw rekening te vereffenen.

Cabin steward

Uw cabin steward is de persoon die u bij aankomst in uw hut welkom heet, u een korte toelichting in uw hut geeft en zorg dat uw hut er altijd netjes bij staat. Hij maakt schoon, zorgt voor nieuwe handdoeken, doet ‘s avonds een nachtlampje aan voordat u terugkeert in uw hut voor de nacht en assisteert met kleine wensen die u heeft, zoals een kan met ijs of het laten stomen van uw kleding.

Cruise Director

De cruise director is eindverantwoordelijk voor het entertainment aan boord en stuurt tevens het volledige entertainment aan. Vaak treedt hij ook op als social host en is aanwezig bij allerlei activiteiten, spreekt met zoveel mogelijk passagiers aan boord en introduceert artiesten tijdens de shows in het theater.

Debarkation

De debarkation betreft de ontscheping, ofwel het uitchecken, op de laatste dag van uw cruise.

Dek (deck)

Een dek aan boord van een cruiseschip is niets meer of minder dan een verdieping. Opvallend details is dat dek 13 aan boord van veel schepen niet voorkomt, gezien het feit dat dit in de ogen van velen een ongeluksgetal betreft).

Friends of Bill W.

Pas na een aantal cruises kwam Mister Cruise er achter dat dit niets met ene Bill, waarvan de achternaam met een W begint, te maken heeft, maar bijeenkomsten zijn voor mensen die aangesloten zijn bij een A.A. (Anonieme Alcoholisten) vereniging.

Friends of Dorothy

De bijeenkomsten voor Friends of Dorothy zijn meetings voor Gay’s, Lesbiennes, Bisexuelen en Transgenders. Net als Friends of Bill W. is dit dus een symbolische naam.

Galley

De galley is de scheepskeuken. Normaliter niet toegankelijk, maar sommige rederijen organiseren, al dan niet tegen betaling, rondleidingen door de keuken, zogenaamde Galley Tours.

Gangway

De gangway is de uitgang van het schip, veelal gesitueerd op één van de lagere dekken.

Garantiehut (guarantee)

Wanneer u een zogenaamde garantiehut boekt voor uw cruise, houdt dit in dat u een hut gegarandeerd krijgt in een specifieke hutcategorie. U krijgt echter geen specifiek hutnummer. Uiterlijk op het moment van inschepen (aan boord gaan) krijgt u een hut toegewezen in de geboekte categorie, of indien niet beschikbaar in een hogere categorie, een zogenaamde upgrade.

Gratuities

Klinkt heel ingewikkeld Gratuities, maar is niets meer of minder dan fooi. Het geven van fooien aan boord van een cruiseschip is een volledig ingeburgerd fenomeen, zoals dat ook in bijvoorbeeld hotels in restaurants in de Verenigde Staten het geval is. Fooien aan boord van cruiseschepen dienen ofwel vooraf te worden voldaan bij reservering van uw cruise, maar in de meeste gevallen aan boord. Vroeger werden fooien aan boord vaak aan het einde van de cruisevakantie in een enveloppe aan de betreffende bemanningsleden verstrekt, maar tegenwoordig worden deze op uw boordrekening bijgeschreven.

Inscheping

Het inschepen aan boord van uw cruiseschip, betreft het inchecken in de haven.

Knopen (snelheid)

In tegenstelling tot de meeste andere voertuigen wordt de snelheid van een cruiseschip uitgedrukt in knopen. Simpel gezegd is 1 knoop gelijk aan een snelheid van 1,852 km/uur. Een cruiseschip dat bijvoorbeeld maximaal 20 knopen vaart, vaart derhalve 37,04 kilometer per uur.

Lido deck

Het Lido dek is het dek, ofwel de verdieping, waar het zwembad zich bevindt. Ook vindt u hier vaak een buffet restaurant voor de lunch (en soms ook voor een eenvoudig diner).

Lower (bed)

Een lowerbed staat voor een benedenbed, ofwel een bed dat gewoon op de grond staat, in tegenstelling tot een upperbed.

Muster station

Een muster station is een verzamelpunt waar u in geval van nood tijdens de cruise wordt geacht te verzamelen. In het uiterste geval wordt u vervolgens vanuit het muster station naar bijbehorende reddingssloepen gebracht. Uw specifieke muster station vindt u terug in de vorm van een letter/cijfercombinatie op uw boordpas, op de deur aan de binnenzijde van uw hut en op de reddingsvesten die zich veelal in een kast in uw hut bevinden.

On board credit (OBC)

Een on board credit is een gratis tegoed op uw boordrekening, dat u voor allerlei uitgaven aan boord kunt gebruiken. Een on board credit wordt verstrekt bij specifieke (vroegboek) acties, of bijvoorbeeld aan de hand van een onverhoopte klacht.

Ontscheping

Het ontschepen betreft het verlaten van uw cruiseschip op de laatste dag en het ophalen van uw koffers die in de aankomst hal vaak op kleur voor u gereed staan.

Patrijspoort (porthole)

Een patrijspoort, ofwel in het Engels een porthole, is een klein rond raampje in uw hut. De meeste schepen beschikken tegenwoordig over grote ramen, soms zelfs van plafond tot vloer of een schuifpui, echter de hutten pal voor- of achteraan in het schip, hebben in verband met de ronding van het cruiseschip soms een patrijspoort.

Portside

De portside van een cruiseschip is de linkerzijde, ofwel in het Nederlandse de bakboord zijde van een cruiseschip.

Purser

De purser is de receptionist aan boord van uw cruiseschip en behandelt vragen over bijvoorbeeld uw rekening, of andere huishoudelijke zaken.

Repeater (alumni)

Een repeater is iemand die eerder met een schip van dezelfde rederij heeft gevaren. Dit kan in sommige gevallen voordeel opleveren in de vorm van een upgrade of de uitnodiging voor een speciale repeater bijeenkomst aan boord van uw cruiseschip. In incidentele gevallen kunt u bij reservering van uw cruise bij een cruisespecialist of rederij in aanmerking komen voor een speciaal repeatertarief.

Seating

De term seating is één van de meest gebruikte cruise termen en betreft uw diner zitting, ofwel uw diner indeling. Hoewel steeds meer rederijen een open seating, ofwel vrije zitting hanteren, zijn er ook rederijen die een first seating en een second seating hanteren. De first seating, ofwel eerste zitting, betreft het diner rond een uur of zes ‘s avonds. De second seating, ofwel tweede zitting, betreft het diner dat tussen 8 en 9 uur ‘s avonds aanvangt. Uw voorkeur kunt u veelal bij reservering van uw cruise kenbaar maken.

Starboard/Stuurboord

De starboard, of in het Nederlands stuurboord zijde van een cruiseschip is de rechterzijde van een cruiseschip.

Tender

Een tender is een kleiner plaatselijk bootje, of een reddingssloep van uw eigen cruiseschip, dat zorgt voor het vervoer van schip naar wal in het geval dat het schip niet in staat is om aan de kade aan te leggen. Om te kunnen ‘tenderen’ dient u wel enigszins goed ter been te zijn in verband opstapjes en lichte beweging van schip en tender.

Upgrade

Het kan bij het inschepen (aan boord gaan), of enkele weken voor vertrek, voorkomen dat u een zogenaamde upgrade krijgt. Dit houdt in dat u zonder bijbetaling een hut krijgt toegewezen in een duurder type zonder dat u hiervoor hoeft bij te betalen. Heeft u bij boeking voor een hut gekozen met een specifieke ligging (bijvoorbeeld bij de lift omdat u slecht ter been bent), geeft u dan bij boeking aan dat u geen upgrade wenst, aangezien de ligging bij een upgrade anders kan zijn.

Upper (bed)

Een upper staat voor een bovenbed. Gezien de vaak toch beperkte ruimte in de standaard hutten, is een derde of vierde bed wel beschikbaar, maar betreft dit een bovenbed dat overdag tegen de muur is ingeklapt en ‘s avonds voor u wordt uitgeklapt en opgemaakt, waarmee uw hut over één of twee stapelbedden beschikt.

 

 

FacebookTwitterEmailDelen