Cruisemarkt blijft groeien ondanks tijdelijke dip

Cruisemarkt 2014 : 110.000 Nederlanders

Tijdens een persbijeenkomst op 17 maart jl. van de overkoepelende cruiseorganisatie CLIA (Cruise Lines International Association) Nederland, werd bekend gemaakt dat de Nederlandse cruisemarkt in 2014 tegen de lange termijn verwachting in licht is gedaald van 114.000 naar een kleine 110.000 Nederlandse cruisepassagiers. Alle betrokkenen zijn het er echter over eens dat dit een tijdelijke dip is en de Nederlandse cruisemarkt in de komende jaren explosief zal blijven groeien naar minimaal 160.000 passagiers binnen enkele jaren.

 

Explosieve groei cruisemarkt in de afgelopen 5 jaar

cruisemarkt blijft ondanks dip groeien - mister cruiseOndanks de afname met ruim 4% in 2014, waar in 2013 juist een groei van 4% werd gerealiseerd, is de groei over de afgelopen 5 jaar nog altijd explosief te noemen, met over die periode een gemiddelde groei van de Nederlandse cruisemarkt met zo’n 12,5%. De 110.000 passagiers die de cruisemarkt nu kent, waren erĀ in 2009 nog 67.000.

Bij de daling van de cruisemarkt in 2014 moet overigens rekening worden gehouden met het feit dat de capaciteit in de Middellandse Zee, het gebied bij uitstek voor de Nederlandse cruisepassagier, in 2014 fors lager was dan in 2013, in verband met een herpositionering van cruiseschepen door diverse rederijen in verband met de relatief slechte economische situatie in Europa.

 

Nederlandse cruisemarkt groeit op verre bestemmingen

Hoewel de cruisemarkt zoals aangegeven dus op de Middellandse Zee als belangrijkste vaargebied daalt, is er op verre cruisebestemmingen een duidelijk positieve beweging te zien. Een groei van circa 30% op cruises langs de westkust van de V.S. en Mexico, een groei van cruises naar de Indische oceaan met ruim 20% en als klapper een groei van de cruises naar het Verre Oosten met 56 procent!

 

Verwachting cruisemarkt 2015

Met een toename van capaciteit in de Middellandse Zee in 2015, een aantrekkende economie en de toenemende populariteit van cruisevakanties, is de verwachting dat de cruisemarkt in 2015 weer zo’n 9 a 10 procent zal gaan stijgen. De geluiden die Mister Cruise uit de markt verneemt zijn in ieder geval al positief te noemen. Hierin meegenomen het feit dat de cruiseparticipatie in Nederland (het aantal jaarlijkse cruisepassagiers ten opzichte van de totale bevolking), nog altijd fors lager ligt dan in nabije landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 

 

FacebookTwitterEmailDelen