Uw eerste cruise

U overweegt uw eerste cruise te maken

Na heel lang wikken en wegen overweegt u serieus om uw eerste Eerste cruisecruise te maken. Maar er blijft toch altijd een beetje twijfel. Steeds meer mensen om u heen vertellen u dat een eerste cruise uitermate goed bevallen is, sommigen zijn na hun eerste cruise zelfs lichtelijk ‘verslaafd’ geraakt aan het cruisen. Maar minstens zovelen zijn sceptisch en vertellen u dat dit toch meer iets is voor ‘bejaarden’, dat het ‘benauwend’ is, dat u vast zit aan allerlei vervelende ‘regeltjes’ en dat het ook nog enorm ‘duur’ is.

Is cruisen daadwerkelijk verslavend?

Heel eerlijk gezegd, kent Mister Cruise maar weinig mensen die het bij hun eerste cruise hebben gelaten. Maar zeg nu eerlijk, er zijn toch ergere ‘verslavingen’ denkbaar. Zonder gekheid, heel veel mensen ontdekken tijdens hun eerste cruise dat een cruise dermate veel aspecten in zich heeft en zoveel meer biedt op vlak van vermaak, veelzijdigheid en service, dat zijn binnen een aantal jaar opnieuw voor een ontspannen vaarvakantie kiezen.

Is cruisen echt iets voor ‘bejaarden’ of ‘bijna bejaarden’?

Simpel gezegd is een cruise geschikt voor alle leeftijden. Maar realiseer u wel goed dat er net als bij hotels ook specifieke cruisevakanties zijn die een jonger of een wat ouder publiek trekken. Dit heeft met verschillende aspecten van de cruisevakantie te maken, zoals het vaargebied (hoe kouder hoe ouder), de lengte van de reis (cruises van een week trekken jonger publiek dan cruises van meerdere weken), de culturele aspecten van de reis (een reis langs de Baltische steden trekt meer ouderen dan een cruise door de Caribbean), de periode (meer kinderen tijdens de schoolvakanties) en in bepaalde mate ook de reissom (duurdere reizen trekken veelal stellen zonder, of met volwassen kinderen). Voor een eerste cruise is het dus zeer belangrijk om de cruise te kiezen die het beste bij de gewenste leeftijdscategorie aansluit.

Is het aan boord niet wat ‘benauwend’

Wellicht heeft u de film ‘Titanic’ gezien, waar Leonardi di Caprio tijdens zijn eigen eerste cruise door smalle gangetjes, in een met ijswater vollopend schip, telkens weer tegen een gebarricadeerde duur aanliep? Zodra u voor het eerst een schip bezocht heeft, verdwijnt dit beeld al snel uit uw ogen. De moderne schepen zijn ruim opgezet, met duidelijke in- en uitgangen, en binnen luttele minuten staat u aan dek met een letterlijke zee van ruimte om u heen. Daarnaast zijn de schepen dermate ruim dat u het gevoel kunt vergelijken met dat op een groot hotelresort. Geenszins een benauwend gevoel dus aan boord.

Wordt ik niet gek van alle regeltjes?

Natuurlijk gelden er overal wel in min- of meerdere mate regeltjes, zo ook aan boord van een cruiseschip. Zo dient u de regels van het Keep calm follow the rules Mister Cruisenormale ‘maatschappelijke verkeer’ in acht te nemen, dus geen openbaar dronkenschap, urineren in het zwembad of uw kauwgum op het tapijt achter te laten. Nee, met alle gekheid, los van de regels die een ieder van nature zou moeten naleven, is er aan boord juist zeer veel vrijheid in de activiteiten waar u wel of niet aan deelneemt. Los van een verplichte reddingsoefening zijn er tijdens uw eerste of volgende cruise weinig vaststaande verplichtingen. Sommige schepen bieden zelfs volledige vrijheid om uw dinertijden te kiezen, of hebben zeer soepele kledingvoorschriften. De enige regel die u voor uw eigen bestwil dient na te leven is het tijdig weer aan boord zijn voor het schip vertrekt ;-)

Is een eerste cruise onbetaalbaar?

Zeker niet. Natuurlijk is een eerste cruise niet vergelijkbaar met de prijs van een staanplaats op een voordelige camping wanneer u gebruik maakt van een eigen tent. Maar wanneer u vaker vliegreizen maakt, verblijft in luxe stacaravans, of rondreizen boekt, dan is voor u een cruisevakantie hoogstwaarschijnlijk prima betaalbaar. Zeker buiten het hoogseizoen zijn er vaak leuke aanbieden, waarbij u ver onder de 1.000 euro per persoon een week in luxe kunt varen. En houdt er dan rekening mee dat alle maaltijden en het entertainment zijn inbegrepen, waarvoor de kosten tijdens een landvakantie ook aardig kunnen oplopen.

De tip van Mister Cruise: een eerste cruise, zeker doen !

FacebookTwitterEmailDelen